>

Monday, 26 December 2016

Pandan gula melaka versi bukan cupcake hahahaha

Sebab ramai sgt buat pandan gula melaka versi cupcake ni , so aku nk buat yg besar la whole cake tuu . Haha sebenarnya aku tak de cup kecik tu . So sukati aku je pakai loyang 😂
Pagi2 lg family keluar uruskan hal adik nak sekolah dan kakak yg baru nk kerja so bnyk la procedure kena siapkn . Aku kalau bab baking ni suka sorg2 aman je . Aku guna resepi daripada Azlitamasammanis .
Boleh je korg nk guna cupcake gak . Cuma meringue buttercream tu untuk 2 adunan , so korg kena buat 2 adunan kek korg la . 

Dan yg bestnya ni italian meringue ye , bukan swiss meringue yg guna putih telur pastu membazir je kuning telur korg plus method ni mcm dulce de leche la nt berketul la x rata la . Hm . Haaa soooo

Ni bahan2 nya . Tp tak semua dalam gambar ni . Huhu


PANDAN CAKE
Dry- 200g tepung kek (ayak)
       -1 tsp baking powder (ayak)
Wet-75g santan KARA+35gm air + sedikit pewarna hijau
       - 2 sudu jus pandan (5 helai daun pandan kisar dgn sikit air)
125g unsalted butter (aku pakai salted sbb ni je ada dlm fridge 😅)
1/2 tsp garam
1/2 tsp esen vanilla
160g gula kastor
2 biji telur saiz A

Panaskn oven 15 minit awal 180 degree .
Putar butter , garam , esen vanilla sampai rata .
Masukkn gula dan putar hingga lembut .
Masuk kn pula dry wet dry wet dry (selang seli tp make sure start dan habiskn dgn dry) putar sampai rata . Then aku buat kaup balik pakai spatula .
Pastu letak dalam 2 loyang 6 inch . 
Masa ni loyang aku semua nyorok mana ntah , so aku guna mangkuk tingkat punya haha .
Aku alaskan dgn kertas A4 je . Tuang sama rata . Then masuk kn dlm oven selama 30-35 minit 

ITALIAN MERINGUE BUTTERCREAM
50g gula melaka
1 helai daun pandan
1/8 cawan air (aku agak2 je hehe)

Masak hingga gula larut . Kemudian biarkn sejuk

150g gula kastor
80ml air
1 biji telur dan 1 biji kuning telur

Masak hingga mendidih suhu 117 degree/ terbentuk kaki itik kt garfu (air gula tu bercantum antara jari garfu) then tuangkn caramel yg kte dh buat td . Sementara tu pukul telur tu hingga kembang then tuang kn gula yg dh kte masak td panas dan putar rata . Dah rata , simpan mangkuk mixer dgn pemukulnya sekali , aip mesin nya jangan pulak letak dlm fridge 😂 selama 1-2 jam .

1 tsp esen vanilla
250g unsalted butter (aku pakai buttercup je) potong kecik2

Bila telur n gula td dah sejuk , so kte keluarkn dan masukkn esen vanilla n butter satu2 . Pukul hingga sebati dan kembang . 
Dah siap , boleh la sapu kt kek korg . Aku takde benda papa pusing2 tu so letak atas pinggan pusing sendiri jelaaaa . Beginner mcm aku ni biasa lah buat comot x tererrr lg hekhek

Pastu banyak cream lebih taknk bazir aku pun buat la deco ni

atas kek tu aku curah renjis2 gitu caramel gula melaka yg telah disejukkn
50g Gula melaka
1 sudu gula
1/2 cawan 
1 helai daun pandan
Masak atas api , biar kn sejuk . Jgn letak masa panas kt cream tu nt cair haaa dh hodoh . Huhu
Aku mmg suka buat kek ni . Adalah jugak pergi kelas . Nt aku share resepi lain pulak ye
Caramel mou banana

Vanilla caramel latte cake



Okay siaplah kek pandan gula melaka aku yg x berapa nk kemas sgt asalkan sedap masuk mulut . Hoho merry christmas !